Rolul si scopul reabilitarii fizice dupa o interventie chirurgicala
Rolul si scopul reabilitarii fizice dupa o interventie chirurgicala
Orice interventie chirurgicala asupra organismului uman reprezinta un eveniment traumatic. Pe parcursul recuperarii pot aparea provocari pentru pacienti atat din punct de vedere psihologic cat si fizic. Restabilirea sanatatii pacientului dupa operatie este o preocupare atat pentru chirurg cat si pentru kinetoterapeut. Cu toate acestea, restabilirea functiei si calitatii vietii este o responsabilitate a intregii echipe de reabilitare post-operatorie. Aceasta echipa este alcatuita din: medic chirurg, asistenti medicali, kinetoterapeuti, terapeuti ocupationali, psihologi, consilieri sociali si vocationali. Kinetoterapia reprezinta o ramura stiintifica de reabilitatare a sanatatii prin intermediul careia se utilizeaza exercitii si aparaturi proiectate special pentru imbunatatirea, dezvoltarea si recastigarea abilitatilor fizice maxime ale pacientilor. Kinetoterapeutii trateaza pacientii stimuland mecanismele naturale ale vindecarii fara utilizarea pastilelor si redau functionalitatea maxima a pacientilor. Acestia sunt responsabili in identificarea gradului maxim de miscare, de stabilire a profilaxiei si a tratamentului de reabilitare. Ramura kinetoterapiei joaca un rol vital in reducerea durerii, vindecarea problemelor musculo-scheletale, imbunatatirea fitnesului cardiorespirator si a functiei fizice in majoritatea conditiilor post-operatorii.
Kinetoterapia are implicatii in majoritatea ramurilor operatorii: ortopedie, neurologie, cardiologie, oncologie, obstretica ginecologie, chirurgie generala, chirurgie plastica si cosmetica.
In situatiile pre si post operatorii, kinetoterapeutii sunt responsabili sa identifice potentialul actual de recuperare si de complicatii, sa identifice cauza problemei si sa stabileasca protocolul de recuperare pre si post operator. Tot acestia sunt responsabili si de minimalizarea perioadei de disabilitate post operatorie in cazul pacientilor care si-au pierdut partial sau total fitnesul cardiac datorita imobilizarii pe o perioada indelungata la pat si au fost privati de independenta functionala. Personalul medical ajuta pacientii sa-si recastige tonusul muscular si mersul, postura corecta, mobilitatea maxima; ii ajuta sa faca fata durerii si traumei post-operatorii. Beneficiile kinetoterapiei sunt multiple, importante si permanente; fiecare pacient primeste ajutor si ghidare privind desfasurarea activitatilor zilnice in functie de nevoile fiecaruia.
Cum poate kinetoterapia ajuta dupa operatie? Beneficiile kinetoterapiei dupa orice tip de operatie sunt indiscutabile. Rolul global al kinetoterapiei este acela de a ajuta pacientul sa-si recastige gradul normal de mobilitate in toate aspectele vietii dupa orice boala, inclusiv dupa operatie. Kinetoterapeutul trebuie sa interactioneze indeaproape cu medical chirurg pentru a intelege nevoile pacientului, procedurile operatorii, precautiile si posibilele complicatii post-operatorii. Abia dupa acestea, kinetoterapeutul va evalua si concepe planul de reabilitare atat pre cat si post-operator.
Principalele motive pentru care pacientul are nevoie de ajutorul unui kinetoterapeut sunt dupa o procedura chirurgicala sunt urmatoarele: 1. Pentru a controla si minimaliza durerile post-operatorii; 2. Pentru a promova o vindecare mai rapida a ranilor operatorii; 3. Pentru a imbunatati insuficienta respiratorie; 4. Pentru a combate scaderea functiei cardiace datorita imobilizarii prelungite la pat; 5. Pentru a imbunatatii forta musculara si rigiditatea musculara; 6. Pentru a preveni agravarea anumitor boli, cum ar fi: artrita.
In linii mari, recuperarea post-operatorie include utilizarea: - Pozitionarea corecta a corpului in pat pentru evitarea escarelor de imobilizare; - Miscari pasive si active ale membrelor pentru prevenirea redorilor articulare; - Exercitii de respiratie; - Exercitii specifice pentru reducerea durerii si gazelor abdominale post-operatorii; - Exercitii de relaxare; - Exercitii de ingrijire personala pentru imbunatatirea calitatii vietii; - Fizioterapie pentru controlul durerii, reconditionarea musculara si articulara; - Masaj sedativ pentru imbunatatirea circulatiei venoase si limfatice.